Ombygninger og installationer

Du har pligt til at vedligeholde din lejlighed. Hvad almindelig vedligeholdelse indebærer, kan du læse om i vedtægternes § 9 (husk at det også indebærer den indvendige del af vinduer). I forhold til gulvslibning gælder det specifikt, at bestyrelsen skal orienteres – og ved andengangs afslibning og efterfølgende afslibninger, skal gulvene lakeres med klar lak og efterfølgende vedligeholdes med klar lak.

Konsekvensen af ikke at have vedligeholdt sin lejlighed – eller at have fået udført arbejde ulovligt – vil være at lejlighedens værdi vurderes lavere i forbindelse med et salg.

Ønsker du at foretage ombygninger eller forbedringer som ikke hører under almindelig vedligeholdelse, skal du mindst tre uger inden det kommende bestyrelsesmøde – og selvfølgelig inden du indgår aftale med en håndværker – søge bestyrelsen herom. Grunden til at bestyrelsen skal have din ansøgning i så god tid, er for at give den mulighed for at indhente evt. yderligere, nødvendige oplysninger, hvis der er tvivl omkring ansøgningen eller andet.

Ved flytning af installationer og rør samt opsætning/nedrivning af vægge skal der ved ansøgningen vedlægges en tegning af de planlagte ændringer (tegningen behøver ikke være målfast).
Visse ombygninger kræver kommunens tilladelse, andre kræver blot en anmeldelse. Det er kun bestyrelsen som på vegne af foreningen kan underskrive disse dokumenter til kommunen. Det fremskynder derfor din byggesag hvis du afleverer en udfyldt byggetilladelse/anmeldelse (hent en skabelon på kommunens hjemmeside) samtidig med at du søger bestyrelsen om godkendelse af ombygningen.

Hvis bestyrelsen godkender din ansøgning, vil du altså få både en godkendt ansøgning og en underskreven byggetilladelse/anmeldelse med dig, hvilket du efterfølgende kan sende til kommunen.
Du har pligt til selv at sørge for at alle dine ombygninger er lovlige, at du har de nødvendige tilladelser fra kommunen, og at det arbejde som skal udføres autoriseret, bliver udført autoriseret.

Du skal være opmærksom på at alt arbejde som ikke er udført på regning af et momsregisteret firma, vil blive takseret som ”eget arbejde” efter de til enhver tid gældende regler fra ABF. Dette bliver relevant når lejligheden skal sælges, se også punkterne Opsigelse og overdragelse og Vurderinger.

Når du bygger om, uanset om dette er i stor eller lille skala, skal du meddele dine naboer om evt. larm, lukning for vand eller andet i god tid inden arbejdet går i gang (helst en uge før). Du har selv ansvaret for, at der hver dag er rent på trappen efter dig/dine håndværkere – i modsat fald, kan du risikere at skulle betale for rengøring. Du skal selv bortskaffe alt byggeaffald.